Thursday, 21 April 2011

Bila...

Tabi bala kaban magang...Amai lama aku nadai nulis jerita gau ensera ba blog aku tok...Nyau lelengau asai. Enda lama da nyau ka peresa kami bala anembiak pelajar UNIMAS..Nya baru bendar belajar, diau di rumah amai ngasuh ku kelalu kelalah...Alu adai nemu ka belajar ti di rumah...Belai meda TV, ONLINE....Udahnya makai belama, tang enda gak besai tubuh...Amat tusut pikir ku....

Ok la...lama dah tak tulis kat blog... Erm, baru lepas makan buan tembikai..kakak kesayangan belikan untuk saya...Yerla ADIK KESAYANGAN dia kan kuat mengidam makanan pelik2..Lagi satu, KEGEDIKAN adiknya akan teserlah kalau kakak kesayangan ada...Semua nak manja2, hehehehe... Nasib baik tak kena penampar CIKGU...BILA kakak ada, semua kerja di rumah dia sapu...(adik malas nak wat), BILA kakak ada, semua kerja adik beres...( adik penat), Tapi..........BILA kakak ada, adik panas telinga...( adik kena sentap)...hahahahaha....

Malam tue, saja jer kami adik beradik lepak kat bilik mak...Dengan tangan yang GATAL, kakak selongkar almari mak...Dan.....JENE JENG JENG.....kakak jumpa baju PURBA mak...hahahahaha terbaring2, tergolek2, dan segala jenis TER reaksi kami...Mak tengok jer guna jelingan mata yang SEKSI, pergh gerenti mak SENTAP dengar kritikan pedas kami dua kakak...hahaahaha...Pastu datang lak idea kakak yang giler untuk memperagakan baju2 mak....Ingatkan dia sorang jer, pastu saya lak yang kena paksa guna baju MENGANDUNG mak dulu2...Adoi...ha...inilah hasilnya...MEMANG GILERZ...

Bajet Kembang



Kononnya Princess la tue
Kanak2 Riang


Thursday, 14 April 2011

Tour Bersama Mereka...........



keceriaan terpancar di wajah saya
Kegembiraan terserlah
Keterujaan terpancar

Senyum terukir...
Kasih sayang terpancar
Keselesaan bersama
 

Wednesday, 13 April 2011

kurus @ cantik???

Hai semua....

Erm...rajin lak med nak update lagi blog nie...Blog nie dah macam diari med dah rasanyer...Diari yang selalu jadi tempat luahan hati yang SUCI MURNI ini semakin dilupai...hahahaha, ayat poyos lak kali nie...ok, sekarang gah update blog sambil mengisi perut...lauk ari nie sangat simple, ikan goreng dengan sayur keladi masak pedas...Masakkan ibu kan...Kalau kat kolej, makanan yang sedap pun rasa tak sedap sebab macam2  nka dicaci kalau boleh...Lauk yang mak masak kalau simple macam mana pun tetap akan rasa SEDAP...hehehehe...Harapkan saya yang masak, memang KENYANG la satu family kan....



Pergh...kalau dulu, susah nak tengok med posing walaupun sorang2, tapi sejak masuk UNIMAS, kekalutan tentang kecantikkan...Yela, bila lagi nak posing cantik sorang2 kan...








Berbalik kepada tajuk di atas, erm...mesti kawan2 yang baca blog hanz akan ingat blog med kali ini tiru stail dia kan...Sebenarnya tak pun...kalau ikutkan dah lama nak menulis pasal tajuk nie, tapi kebetulan Hanz dah tulis tajuk G.E.M.O.K dia awal2, so med kena la tulis lambat cikit kan...




 Nie bukan posing tunjuk ketiak tau...ala
saja2 je nak ikut posing yang artis selalu buat kan...










Baiklah, saya mulakan HUJAH saya dengan ikhlasnya sekarang...Kalau nak tahu, 2 perkataan inilah yang selalu membuat hati ini tersentuh a.k.a sensitif... Orang terdekat akan selalu mendengar saya selalu MEMUJI diri sendiri cantik kan....Sebenarnya saya bercakap demikian untuk memberi semangat untuk diri ini...
Bila orang cakap saya Kurus, saya akan DOWN seketika kerana kurus sangat, bukan tak cuba untuk naikkan berat badan biar nampak normal cikit kan, tapi tak dapat gak naik...grrr....


 Ha...gambar nie nampak sangat muka berseri2 n suci kan...Gambar nie dah lama dah, sebelum g Sabah lagi masa tue, tue yang nampak cerah cikit tue...











Itu baru masalah pertama, masalah kedua perkataan Cantik, pergh...memang tak boleh dengarla kalau boleh....tak suka orang banding2kan kecantikkan diri ini dengan orang lain...Pergh...memang r cantik itu SUBJEKTIF, tapi saya sedar wajah saya tak lah secantik manakan....siapa awak nak kutuk2 paras rupa orang lain....terima kasih, saya akan ingat kata2 awak tadi sebagai pujian...Hitam tak bermaksud hodoh, putih tak bermaksud jelita..Jika saya  hitam tapi hati putih ok, jangan jer muka saya putih tapi hati hitam giler....
hanz yang da gak bagi tunjuk ajar nak posing...


Bagi saya, biarlah orang nak cakap apa2 pasal keaadaan fizikal saya, janji saya tahu personaliti saya baik...hahaha.....awak nak cakap ape pun saya akan ambil itu sebagai pembakar semangat....yes2...med akan bangkit semula....hahahaha....

p/s: HIDUP MESTI SEMANGAT!!!!!

Tuesday, 12 April 2011

fuhhhhhhhh....

Hai semua..........

Erm...sekarang nie gah tengok citer Si Capik sambil update blog...Lama gak tak update kan....yela saya memang sangat2 rajin nak update blog bila saya kat rumah kan....hahahaha...macam dah lupa diri jer...Fuhhhhhh...minggu nie n minggu lepas penuh dengan macam2 kejadian melanda dalam kumpulam Widow n Cinta...Ada suka, ada gak duka...tapi semua dugaan yang melanda kami tangani dengan cara musyawarah dan luahan dari hati ke hati....Itu yang membuatkan saya SAYANG sangat kat ahli2 kumpulan Wartawan sayakan...
  Minggu lepas jer dah hidup secara nomad...berpindah randah dari blik hanz ke blik layla, blik saya...last sekali blik layla n asya...Fuhhhh...memang best meluangkan masa dengan kawan2...Bila tengah malm menjelang, sesi kaunseling dan luahan dari hati ke hati dibuka....erm...yang hari terakhir masa lepak kat umah layla, med ingat nak tido awal kan...tapi bila Madu n Sahabat sejati memulakan sesi TEMU BUAL mereka lak....adoi yai.....yer, saya sebenarnya tak penat kan....memang suke sangat dengar SUARA MERDU mereka kan...hahahaha....Malam tue juga med n hanz telah DIINAI KUKUNYA oleh Layla...tq layla..hahahaha...Ruginyer asya takde.....oh yer, sambung blik td...bila med tak dapat tido, med g la join sesi kaunseling mereka...bla dah biz online youtube nak tgk maharaja lawak...Alih2 layla cakap ngantok n nak tido...yer, saya suke kan... saya dah bangun sebab mereka, dia leh cakap nak tido lak...ha........

saat indah bersama- malam berinai





 nampak jer macam fokus dlam kelas, itupun kalau anda melihat dari sisi yer...cuba tengok dari depan, anda akan melihat kelopak mata asya TUTUP disaat Puan Salbia menerangkan tip2 BM...hahahaha...yes, med dapat bekti seterusnya..hahahaha...pandai akak saya cover yer kak....











Erm...hari nie lak memang banyak benda yang menimpa kawan2ku...cian mereka...harap mereka tabah menghadapi semuanya...Hanz, kalo awak tak masuk program saya n asya pun takpe, bab 2 masa depan awak k...awak pk yang terbaik tau...walaupun kite x slalu bersama tapi saya tetap akan jadi kawan baik awak sampailah awak dah xsuke kawan dengan saya lagi...Buat asya lak, sabar yer sya dengan segala ujian yang awak alami sekarang nak2 lagi nak final exam...Ingat sya...awak takkleh jatuh, kalo bukan demi org lain...awak kena naik demi diri awak sendiri..Macam yang med cakap tadi, ape2 hal Mama awak kena utamakan sebab dia merupakan orang yang paling rapat dan sangat mengharapkan awak k....HIDUP ASYA N HANZ!!!!!!!!!!!!! Ingat Widow n Cinta will always with both of you....

Friday, 8 April 2011

Berucap @ Berbahas???

Tabi bala follower aku magang....Baka ke udah lama ku nadai upsate blog tok...Nyelai mai kok bala pangan ku madah...Ni gak lelak amai berjalai enggau sida....nyau round dalam unimas bala kami...Akai, lantang amai ati udah embeh magang pengawa ti ka digaga....nyau pechah untak...Hihihihi, ku sigi nemu bala pangan ku mesti sebening gau asai ka enda liat ati may macha blog ti ditulis ku tok laban sida agi berkira nukar B.I ngagai BM....
Enda mukai2 perut alu berasai pedih maya berjalai tadi....Erm, ka sambung baru dalam BM enggai ka bala pangan tauka peminatku enda nemu reti nama ti dikarang aku ditu...


Hahahahahaha.......pening tak kepala anda mentransletkan ayat2 dia atas??? Tue baru guna ayat simple, lom lagi ayat standard.....Ok2 berbalik semula kepada tajuk blog di atas, ha...nie kisah waktu pengucapan awam untuk group assmt.....Mmg best....................................angat coz saya memang hafal sangat la text saya kan....seronok rasaenyer....Tapi banyak gak yang lucu2 coz masa GRAF pengucapan sangat BERALUN....."KATA ORANG KAMPUNG", PENGUCAPAN KAMI LEBIH TERARAH KEPADA PERBAHASAN...adoiyai..................cantek, dengean aenyer 2-3 orang yang memang membuatkan ingatan ini berjalan lancar apabila melihat mereka SENYUM KAMBING n KETAWA KERBAU....hahahahahahaha.........terima kasih buat orang itu..........
3 WIDOW TERHEBAT...

 Mula2 asya berucap, nada ok...statik...karen masuk, meningkat cikit, med masuk agak menakutkan dengan banyak KELEWAHAN, ha.................masa yang ditunggu2, Fara masuk, pergh..........menusuk kalbu beb......2 merukan klimaks yang sangat MENYENTAPKAN hati semua pihak.....pastu kesimpulan Han pulak berkata2....mula2 ok tapi bila dah akhir2 memang seronok coz SEKONYONG2 keluar perkataan baru iaitu ITIU.....hahahahahahahahahaha.........agak sedap perkataan itu yer hanz...........
Bersama Pn. Salbia ( pengkritik UCAPAN BAHAS)



Sekarang nie lonely kat bilik coz yerla....Hanz cakap nak teman tapi sedap MELANDINGKAN MATA di katil suzy....fuhhh....pastu tunggu Layla dengan Asya tak muncul2 dalam bilik med ....ingat nak lepak sama tapi......lama gak tunggu bagus balik umah...( dengan nada geram+kecik ati+ tersinggung+kecewa+dan sebagainya....)erm.....ku diuji dengan KESABARAN, MENTAL yang tinggi, saya perlu berlajar untuk MEMAHAMI, dan saya kena MENERIMA kawan2ku seadanya...........
kumpulan perbahasan UNIMAS

Cian nyer dia....

Hai kawan2.....Yg Berusaha Cik Penasihat Cinta, Yg Dihormati Cik Ayat2 Cinta, dan Yg Dimuliakan Cik Bunga2 cinta....
kreatif sungguh


Hadirin yang dihormati,

Kepada sesiapa yang ingin menjadikan kawan saya untuk menjadi ahli di mana2 pusat jagaan kanak2. Jika anda individu yang mempunyai ciri2 seperti gambar di bawah, janganlah anda memperkecikannya kerana golongan ini bakal mencipta rekod DEKORASI MELIPAT KERTAS...Individu yan begini kita perlu sokong apa sahaja yang mereka inginkan kerana mereka juga bakal pemimpin negar....Cuma, anda hendaklah MENERIMA mereka dengan seadanya...Tanpa penerimaan yang BAIK nescaya anda akan MENTAL, hilang KESABARAN, dan sukar untuk MEMAHAMI....
Kehilangan zaman kecik


Hadirin yang saya sanjungi, apabila kita melihat insan ini, perasaan kesian sangat menusuk kalbu kerana
betapa rindunya dia dengan masa kecil dia. Apakah salah dia apabila keadaan mendesak untuk melipat kertas2 ini??? Adakah anda sanggup melihat keinginannya tidak tercapai??? Dimanakah sifat kemanusiaan anda??? ( mesti korang geram sebab banyak sangat soalan....ADE KU KISAH??????) Biarlah dia dengan dunianya sendiri, biarlah dia melayari sera mengimbau kembali ZAMAN KURANG TUA NYA itu.....hahahahaha...( eh lupa lak, waktu berucap tak leh ketawa gediks2)...

    
ala....ciannyer...     
bagus....sorang tekun bjar, sorang lagi  bersiap utk LANDING

p/s: sabar yer sayang......Med sedia menerima hanz seadanya...hahahahahhaaha.......

Monday, 4 April 2011

Tambab @ Tuyu???

Tabi bala pembaca...

Nama berita kitak wai....gerai kitak sebilik??? Nyamai amai diau di rumah enggau balak Abak Mak ku....
Ngantuk bisi gak mata tu...Nyau terkulap-kulap dipeda orang...Engka buntau meda jerita malam tadi kini....
Ni agik ka macha bm ti kena bacha ba depan lecture..Akai nya ngasuh palak ku majak sebening agi...Rindu ami ati aku ari tok laban mayuh utai ti nyadi sepenglama seminggu tok dalam idup aku enggau pangan aku..

hahahaha........dah pening ka baca hasil nurkilan di atas??? La....Lama tak wat intro dalam B.I, saje jer kan...Sekurang-kurangnya saya masih BERPIJAK DI BUMI YANG NYATA....Tak macam sesetengah orang tue, baru jer rasa duduk kat tmt lain dah rasa macam diri dia tue mmg berasal dari tempat itu........Saya akui saya memang orang kampung yang selama ini berpeganag teguh pada prinsip hidup saya iaitu JANGAN HIPOKRIT JIKA BERKAWAN....Oh yer, sejak kebelakangan ini saya perasan yang emosi saya semakin hari semakin terarah ke lembah yang sangat teruk...erm, saya kena berubah jadi macm dulu, tak amhu diri saya bertukar menjadi orang lain....Sahabat Sejati saya pernah cakap kat saya : " MED, ORANG YANG JAHAT TETAP AKAN JADI JAHAT ".. Tq kak coz bagi saya nasihat yang sangat berguna...Biarlah MEREKA dengan hati busuk mereka kak... Ye la bila hati kita mula terarah kepada kemaafan, ORANG KETIGA mula masuk campur dan menggunakan KEBODOHAN dan KETIDAKPROFESIONALAN MEREKA untuk mengeruhkan keadaan yang semakin pulih antara AWAK dan DIA...Sekarang saya sangat-sangat faham kenapa ramai orang mula menjauhkan diri mereka dari orang yang berkenaan... Tak guna agaknya pengalaman yang MEREKA kecapi dalam hidup yang kononnya menggunakan faktor USIA sebagai GAP kepada minda yang luas...Adakah menjadi kesalahan jika saya menegur kesalahan yang mereka lakukan dalam pelajaran??? Jika mereka hadir ke klaz hari ini mereka akan sedar bahawa apa yang ingin saya betulkan TIDAK SALAH.......Fakta yang dikeluarkan dari OTAK MEREKA masa tue adalah bertentangan dengan ajaran tenaga pengajar....OK fine jika salah tapi kenapa perlu memutar belitkan fakta yang sememangnya salah???Padahal benda itu sangat mudah, adakah pendapat ORANG MUDA ini akan sentiasa dipandang rendah oleh ORANG TUA itu???

Janganlah sesekali anda menunding jari ke arah orang lain terhadap kesalahan yang anda tak dapat akui sendiri....Kenapa anda tidak menggunakan GARAM yang anda makan untuk memperbaiki DARAH TINGGI awak tue??? Saya mula kecewa dengan AWAK!!! Perspektif saya terhadap AWAK telah berubah secara mendadak.....Kalau dulu kawan AWAK yang saya takleh terima sikapnya, kini awak mula berbah seperti dia.....HUH memang nampak topeng sebenar AWAK disebalik muka mu yang tut. itu.....Erm...tapi saya takkan berubah menjadi seorang yang kejam sehingga sanggup MENIKAM KAWAN YANG SANGGUP SELAMATKAN AWAK dulu....Saya ingat ok....NO wonder salah seorang kawan saya BENCI AWAK dulu...kalau dulu saya ingat AWAK tak bersalah, tapi sekarang saya tahu dengan jelasnya mengapa orang mula menjauhkan diri dari MEREKA....

Apa yang boleh saya katakan ialah SAYA SAYNG SAHABAT SEJATI SAYA, jika MEREKA cuba menyakitinya saya akan cuba membelanya, tapi cara pembelaannya tidak berlandaskan KEKEJAMAN tapi KEBAIKKAN sebab MADU saya pernah cakap yang " KALAU ORANG BUAT TAIK DENGAN KITA, KITA JANGAN BALAS DENGAN TAIK JUGA...SEBALIKNYA KITA PERLU MENDOAKAN AGAR MEREKA SEDAR AKAN KEBODOHAN DIRI DAN MENDAPAT PETUNJUK SUPAYA MEREKA INSAF AKAN PERBUATAN YANG MEMALUKAN DIRI MEREKA SENDIRI"....Terima kasih Maduku.....

Tolong jangan pandang rendah terhadap orang yang lebih MUDA dari AWAK, hanya kerna AWAK TUA....Ku pikir orang yang TUA ini matang fikirannya tapi....TERENCAT AKAL RUPANYA HUAHUAHUA..ciap baca lagi blog nie....kate taknak jadi STALKER...tapi curi2 baca gak blog nie...
( pinjaman kata SAHABAT SEJATI)....OK saya dah cool sekarang, ape nak jadi-jadilah.....tapi tolong jangan GANGGU EMOSI KAKAK SAYA LAGI....TOLONG JANGAN UBAH DIA JADI ORANG YANG SAYA TAK KENAL.........

Ya Tuhanku, kau ampunilah orang yang mengutuk dan menfitnah hambamu ini...kau berilah mereka jalan yang terang dan lurus agar mereka bertaubat atas apa yang telah MEREKA lakukan.....Bukankah ENGKAU pernah menyebut bahawa ORANG YANG MENFITNAH LEBIH BESAR DOSANYA DARIPADA ORANG YANG MEMBUNUH...Bapa kami di Syurga, ampunilah diri ini jika selama ini hambamu ini telah terlajak kata terkasar bahasa.....amen.....


p/s : kak, ingat tau jangan biar diri kita berubah macam MEREKA, kalau kita berubah...kita takde bezanya dengan watak MEREKA......

Friday, 1 April 2011

KABAN @ PANGAN...

Tabi semua,

Jam menunjukkan pukul 1.22 p.m....erm...Kol 2 nanti saya kena tunggu bus di depan Kolej Cempaka sebab kena pergi ke fakulti untuk presentation Ansos ( antropologi dan sosiologi), kata GULA2 CINTA, presentation mungkin akan mula pukul 3...Tulisan ini kira persediaan untuk presentation la kan.....( tangan+bahu+mata atas+kaki angkat)......Tadi memang semangat bangun tido pukul 12 tengah hari, confident ingat bas da kol 1 p.m td..Dengan mata saya yang  GALAK dan SEKSI ini saya bangun dan mandi, gosok baju kurung, mekap untuk GULA2 CINTA...Tup2 pastu, sahabat sejati saya HANZ cakap yang bas takde kol 1 tapi da kol2..Memang BEST dengan FireDrill kol 3.30 a.m tadi kan........( cukup sangat tido)
inilahbakal bergelar MISS UNIVERSE
  

Malam tadi ada pelancaran program 1Malaysia@UNIMAS kat DU.....Saya pergi dengan sahabat sejati : HANZ dan ASHA....Madu saya: LAYLA dan KAK NGAH....Seronok sangat pergi bersama-sama kawan sekepala dan memahami....Sebelum pergi tue memang ada kejadian juga lah....Hanz TERLANDING masa saya dan hanz menuju ke bus stop.....Terkejut jugak saya...Yang sorang lagi memang SENTIASA TIBA TEPAT MASANYA la kan....Janji kol 5.30, sampai kol 6....erm memang sangat TEPATI MASA.............hahahahahaha..........Tpi memang sangat2 best dapat bersama ngan mereka...Mula2 dah janji ngan MADU saya lepas majlis g jalan2 kat Taz, pas2 tak jadi lak sebab bazar dah tutup.....Yela lagipun kami blik kol 11.30 mlm tadi, lepas 2 lepak kat cafe perempuan.....(sesi kaunseling).........hahahaha......ok2 la, esok2 saya update k...nak bersiap presentation nie bab takut Hanz tggu lama, saya tak nak jadi macam KAKAK saya yang satu tue kan MENEPATI MASA TERLUANG.....ANNYOGASEYO..........

 Asha, Med, Hanz, dan Layla....
Terima kasih kepada kamera man....susuh2 jer...



Asha: Med saya nampak KURUS tak....
Med : KURUS sangat kak coz awak posing TEPI jer kan....








Med : awak ok hanz???
Hanz : saya ok, tak sakit...
 beberapa ketika.........
Hanz: sakit la med, kembang dah.........